r bakom den kulturella salongen Klubb Malla

10 oktober, 2017

Klubb Malla i Malm r en kulturell salong dr alla r vlkomna. I knslan av att befinna sig i ett stort vardagsrum fr Klubb Mallas publik tillsammans med en inbjuden gst bde en mtespunkt och en plats dr kreativa tankar om kultur kan fdas. Gsten stter tema fr kvllen med sin egen person och berttar sin historia varp publiken fr komma in i samtalet med frgor och funderingar.Bakom Klubb Malla str Kira frlag ett litet oberoende frlag som drivs av Jeanette Rosengrenoch har sin bas i Malm. Kira ger ut bcker om Malm och Skne som faller inom ramen fr kulturhistoria en blandning av sknlitteratur och fackbcker. Vi ger ut ungefr fyra till tta bcker om ret, berttar Jeanette. Klubb Malla startade jag som en del av frlaget i samarbete med ABF, Malm stad och Creativ Gemenskap. Den r en hyllning till Malla Silverstolpe som p 1800 talet var en av de frsta salongsvrdinnorna som samlade kulturintresserade personer i sitt hem. Tillsammans med inbjudna gster t och drack de samtidigt som de frde samtal om kultur.TIPS: Boktuggs nyhetsbrev via epost till din inbox varje vecka anml dig idag >>Under hsten 2016 och vren 2017 har Klubb Malla hllit till p mtesplatsen Tuppen i Malm och dr ska man ven fortstta till hstssongen. P Tuppen finns restaurang s publiken kan bde ta och ta ett glas vin ngot man kan tnka sig hnde p uppsluppna aftnar nr kulturen stttes och blttes hemma hos Malla Silverstolpe ocks. Frsta Klubb Malla krde vi fr ett par r sen. Men vi fick ha uppehll ett tag eftersom vi inte hade ngon bra lokal, sger Jeanette. Nu har vi hittat Tuppen och publiken strmmar till. Det tar en stund att etablera en kulturell salong, en tid innan tidningarna skriver om det och folk hittar till den. Men nr skdespelaren och frfattaren Michael Segerstrm gstade oss i vras var det i princip fullt med ungefr 85 beskare. Det r bde unga och gamla som kommer och det tycker jag r jttebra.Det r gratis att komma p Klubb Malla. Malm stad str fr lokalen och ABF Malm och Creativ gemenskap gr in som sponsorer. Gsterna har frutom Michael Segerstrm varit boxaren Klara Svensson, den forne MFF spelaren Staffan Tapper och skdespelaren Cecilia Lindkvist. De som bjuds in att tala mste inte var litterra personligheter men kulturella.NYTT JOBB? Bokfrlaget Natur Kultur Akademisk sker frlagschef >> Allt som har med Klubb Malla att gra r inte direkt knutet till frlaget i form av frfattarskap eller utgivningar, sger Jeanette. Vi menar att det finns mycket att upptcka och att samtalsformen gr det rumsligt och trivsamt fr bde intervjuare, gst och publik. Fr frlaget betyder det att vi tar ett kliv utanfr frlagsrummet och mter mnniskor i en publik sfr dr de kan diskutera kultur p ett opretentist vis.