Bali förklarar ‘skräpfall’ mitt i havet av avfall

16 december, 2017

Bali förklarar ‘skräpfall’ mitt i havet av avfall

Bali’s palmfransade Kuta Beach har länge varit en favorit bland turister som söker sol och surfa, men nuförtiden försvinner den gyllene strandlinjen under ett berg av sopor.

Plaststrålar och livsmedelsförpackningar ströms mellan solbadare, medan surfare bubblar bakom vågorna undviker avfall som spolas ut från floder eller inbäddas av virvlande strömmar.

Skärgården på mer än 17.000 öar är världens näst största bidragsgivare till havsavfall efter Kina, och en kolossal 1,29 miljoner ton beräknas årligen produceras av Indonesien.

Tjänstemän på Bali har förklarat en ‘nödsituation’ över en kuststräcka som inkluderar Jimbaran, Kuta och Seminyak stränder

SONNY TUMBELAKA, AFP

Vågorna av plast som översvämningar i floder och oceaner har orsakat problem i flera år för att täppa till vattendrag i städer, vilket ökar risken för översvämningar och skadar eller dödar marina djur som intar eller blir fastna av plastförpackningar.

Problemet har blivit så dåligt att tjänstemän i Bali förra månaden förklarade ett ‘nödsituation’ över en sex kilometer lång kuststräcka som inkluderade populära stränder Jimbaran, Kuta och Seminyak.

Tjänstemän använde 700 städare och 35 lastbilar för att ta bort ungefär 100 ton skräp varje dag till en närliggande deponi.

‘Människor med grön uniform samlade soporna för att flytta bort det, men nästa dag såg jag samma situation’, sade tysk Claus Dignas, som hävdade att han såg mer sopor vid varje besök på ön.

‘Ingen vill sitta på fina solstolar och möta allt sådant skräp’, tillade han.

Indonesiens regering har lovat att minska det marina plastavfallet med 70 procent år 2025

SONNY TUMBELAKA, AFP

Bali s sopproblem är värst under den årliga monsonsäsongen, när starka vindar driver marina flotsam på stranden och svullna floder tvättar skräp från flodbanor till kusten, enligt Putu Eka Merthawan från lokal miljöbyrå.

‘Detta skräp kommer inte från människor som bor i Kuta och närliggande områden’, sa han till AFP.

‘Det skulle vara självmord om Kuta människor gjorde det.’

Krig på avfall

Ca 72 kilometer från Kuta har Mount Agung hotat att explodera i två månader, vilket ledde turister att avbryta besök och förskjuta tiotusentals bybor som bor inom en 10 kilometer radie av vulkanens krater.

Indonesien är världens näst största bidragsgivare till marina skräp efter Kina

SONNY TUMBELAKA, AFP

Men öns avfallsproblem är inte mindre ett hot, säger jag Gede Hendrawan, en miljöforskare från Bali Udayana University.

‘Skräp är estetiskt störande för turister, men problem med plastavfall är allvarligare,’ berättade AFP.

‘Mikroplastik kan förorena fisk som, om de ätas av människor, kan orsaka hälsoproblem, inklusive cancer.’

Indonesien är ett av nästan 40 länder som ingår i FN: s Miljös Clean Seas-kampanj, som syftar till att stoppa tidvattnet av plastskräp som förorenar oceanerna.

Som en del av sitt engagemang har regeringen lovat att minska plastplast av havs med 70 procent år 2025.

Den planerar att öka återvinningstjänsterna, minska användningen av plastpåsar, starta rengöringskampanjer och öka allmänhetens medvetenhet.

Ändå är omfattningen av problemet mot Indonesien enorm, på grund av dess befolkning på mer än 250 miljoner och dålig avfallshanteringsinfrastruktur.